12 Mei 2018

RESIPI IKAN MASIN MASAK LEMAK CILIAPI NENAS

Ibu-ibu dah memasak lunch ke belum ya? Masak lauk apa tu...mai lah share sesama... sure sedap kan...terutama nya dikala berkumpul reramai ni....

Tentu ada yang gantung kuali rasanya ni..almalkumlah kan hari ni hari IBU...ibu rest ya..dari memasak...reward untuk ibu...seronoknya...

Hari ni kakina nak share satu resipi biasa-biasa je...Sedapnya kalau dapat makan dengan nasi panas-panas...Hidangan yang simpel dan sedap....

Resipi kampung yang biasa dimasak terutama dimajlis kenduri keramaian seperti doa selamat, majlis perkhawinan ...mudah je tau..main campak-campak je....

Kakina juga anak2 memang suka dengan lauk sebegini....sekali-sekali masak memang aummmm yummy...dapnya...menyelerakakn sekali...

Resipi Ikan masin masak lemak cili api dengan nenas...
Biasa nya kakina guna ikan merah, kurau ataupon ikan talang...tapi yang paling kerap adalah ikan kurau,,,,Ada juga yang masak jenis masakan ni menggunakan ikan talang, ikan cencaru...

Mari kita jeling-jeling resipi yang ada...ya...



Resipi Ikan Masin Masak Lemak CiliApi Nenas


RESIPI IKAN MASIN NENAS LEMAK CILI API

Bahan-bahannya :-
Ikan Masin ( ikan kurau / merah / talan / cencaru )
Nenas 
10 Biji CiliAPi
Santan RM2.00
3 Biji Bawang Merah'
2 Biji Bawang Putih
1inci Kunyit hidup  / boleh guna kunyit serbuk 
1 inci Halia
Garam

Cara-caranya...

1. Potong kecil2 ikan masin tu tadi...rendam dahulu menggunakan air biasa selama 1 jam or lebih sikit bagi hilangkan garam yang melekat di ikan masin..agar nanti masakan tak der lah terlalu masin..

2. Kopek nenas dan potong ikut kehendak masing-masing lah ya...
Kalau kakina potong tipis...ada juga setengah yang potong bulat2..boleh saja...

3. Tumbuk ciiapi,bawang merah, bawang putih, halia dan juga kunyit...hingga halus

4. Masukkan didalam periuk bahan tumbuk tadi...dan masukkan ikan masin..nenas sekali..tuang air...dan masak dalam 15minit...
campurkan sedikit garam...sikit saja tau..jangan lebih2 taruk garam..karang kemasinan pulak....

5. Dah agak lembut ikan masin dan nenas, masukkan santan tadi..dan biar didih...'jangan biar sampai santan tu pecah ya....rerajinlah mengacau..nya....

6. OKY done...siap sudah...boleh dihidangkan semasa panas2...sedap tau..
Mai cuba if berminat...


Resipi Ikan Masin Masak Lemak CiliApi Nenas




Resipi Ikan Masin Lemak CiliAPI Nenas



Resipi Ikan Masin Masak Lemak CiliApi Nenas


Selamat mencuba ya kekawan semua....SELAMAT menjamu selera dengan kelurga tersayang...

Next resipi lain pulak....



8 Mei 2018

DONUT PANAS GEBUS LEMBUT

Weekend biasalah...kan...kakina ni kadang duduk dirumah je...
Tapi pada hari ahad hari tu kakina pergi jumpa customer dengan anak sulung...
Ni customer yang nak kakina #cod ESP Shaklee di Gombak setia....Itu semua tak der masalah pada kakina...boleh sahaja....lagipon FREE...tak kemana....

Oky perjanjian tetap dijanji...pergilah ke Mall3, Gombak Setia jumpa customer cantik ayu ...Allhmdulillah dipermudahkan....Berbual agak lama juga lah...almaklumlah first time jumpa customer kan...kena lah sembang sikit bagi merapatkan lagi hubungan antara penjual dan pembeli...eYRA nama diberi memang baik orangnya..ibu hamil ..cantik rupa parasnya....

Dah settel semuanya..maka kakina beransur balik bersama anak bujang...didalam perjalan balik tu tergerak pulak nak beli #DONUT PANAS...dah macam syok pulak...makan..sebelum ni memang dah pernah makan tapi tak puas..sebab sekali ...kali ni nak cuba lagi...

Mengapa kakina kata nak...ni bukan DONUT yang keras tau...Donut panas ni memang digoreng masa tu juga...lembut Gebus memang terbaik...harga cuma RM1.50 saja seketul..besar tau....

Pada kakina memang berbaloi membeli..nak dibandingankan dengan Donut yang harga mahal tak berapa lembut..seperti yang memang dah terkenal...yang sering orang perkatakan..

DONUT PANAS ni ada 3 jenis ..iaitu :-
*Biasa taruk Gula halus, 
*Coklat dan 
*Kreamel..

Untuk kakina memang yang biasa je...lagi syok menikmatinya, cecah pulak air kopi...adusss nikmatnya...yummy



Donut Panas

Ini lah Kedai /Warung DONUT PANAS di GreenWood,Gombak


Pada yang duduk or tinggal area Batu Caves , Greenwood nak cari tempat ni mudah je...ia betol-betol berdepan dengan Stesen Minyak Shell, Greenwood....ya...

kedai ni bukak petang mula berniaga dari pukul 2.30pm hingga tu tak sure..maybe ikut bagaimana lajunya penjualan mereka kot...

Donut PANAS ni ada gak beberapa branch  selain yang ada di Greenwood ni tau...
* Gombak Batu 6
* Rawang...

Memang tak dinafikan ...boleh je buat DONUT nampak pon mudah kan.....cuma mulut kan nak rasa...

Yang dah cuba dah rasainya...pasti akan datang lagi membeli...
Tak caya tengok diri kakina sendiri...sure nak beli lagi...


Donut Panas

Donut sedang diGoreng...


Donut Lembut

Kedai yang Simple...DONUT baru naik dari periuk..


Donut Panas

Ini lah dia DONUT PANAS...


*Mari kita support peniaga2 Melayu agar mereka lebih berjaya...