Saturday, June 24, 2017

TIPS PALING MUDAH MENGAWAL DIABETES ATAU KENCING MANIS

Diabetes sepertimana kita tahu nama yang lain adalah KENCING MANIS. Penyakit ni memang terkenal di merata tempat bukan saja di Malaysia. Dari segi pemilihan makanan adalah sangat penting untuk mengelakkan seseorang itu dari mendapat penyakit KENCING MANIS. Untuk pengetahuan semua dengan ada nya kandungan gula yang tinggi dalam darah berpunca adalah berpunca daripada makanan yang kita ambil. Lebih tinggi kandungan gula dalam makanan, maka semakin tinggi lah risiko nya seseorang itu mendapat kencing manis. 



DISINI KAKINA NAK SHARE BEBERAPA TIPS PALING MUDAH UNTUK MENGAWAL DIABETES ATAU KENCING MANIS.

1/ Mengawal cara pemakanan seharian anda .
2/ Senaman 
3/ Jaga berat badan
4/ Pemeriksaan pada diri sendiri
5/ Amalkan pemakanan tambahan 


Mengapa kakina lebih mencadangkan  kepada anda agar mengamalkan makanan tambahan untuk mengawal kencing manis...
Tentu ada sebabkan...supplement yang kakina cadangan ni untuk anda...
Kita baca sendiri khsiatnya ...


A. ESP - Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah dan pembaikan luka, membantu psakit agat tidak mudah terasa lapar disamping ia jua memberikan tenaga yang cukup.Ini kerana ESP adalah Indeks Glisemik yang rendah sesuai untuk mereka yang mengalami kencing manis.

B. B-COMPLEX - Menukarkan gula kepada tenaga, membantu bagi mengurangkan rasa kebas dan kesengalan yang mana disebabkan kerosakkan pada saraf serta menghilangkan rasa letih serta lesu.

C. GLA COMPLEX - Dapat memberikan kesan positive untuk diabetic neuropathy , menghalang komplikasi kencing manis. Selain tu GLA COMPLEX juga bantu penghasilan hormon insulin yang kritikal.

D. ALFALFA COMPLEX - Membantu mengawal dalam kestabilan gula dalam darah seseorang.. juga membantu dalam membuangkan toksin .Alfalfa ni adalah raja tumbuhan yang banyak mineral lain yang penting dan membantu detox.

E. VITAMIN C - Mengukuhkan kapilari dan salur darah juga mempercepatkan proses penyembuhan luka jika ada berlaku pada sesorang.





 Selain tu adalah TONIC SUPER - VIVIX yang sangat kaya dengan resveratrol .Resveratrol ini adalah tumbuhan POLIFENOL yang memang kaya anti oksidan. DImana menurut kajian resveratrol menurunkan rintangan terhadap insulin...

Vivix juga terdiri daripada 4 bahan yang semulajadi selamat dan berkesan iaitu ANGGUR MUSCDINE, LOBAK UNGGU, ELDERBERI EROPAH , POLYGONUM CUSPIDATUM.

Disini mai tengok apa kata2 mereka yng mengamalkn vivix sebagai jalan altrnatve untuk segatvselain mngamalkn ubat2 dari hospital...


Testmony 1



Testiminy 2 




Bagaimana nak dapatknnya ya...
Mudah sja..anda bolehwssp.kakina ya..

Anda boleh mmbeli 2 botol jika ingin penjimatan kerana anda bila beli 2 botol andamendapat terus keahlian juga free postage.. 
Jangn.risau anda pon boleh beli 1 botol jua..jika ingin mencuba...

Harga seboto rm 475.00 
Setiap hari anda cuma perlu minum 1 sudu teh saja.mudah kn...

Jom sayangi lh diri anda...jga kesihatan anda...



#PengedarShakleeBatucaveSelayanGombak
#Penghantranposdimanasaja
#CodkawasanyangberdekatanBatucaveSelayanGombak
#jomsihatbersamashaklees
#vivixviral
#StarGazerBlog





Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This product is not intended to diagnose, treat,cure or prevent any disease.


*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.






8 JENIS MAKANAN YANG BOLEH DIAMALKAN BAGI PESAKIT KENCING MANIS

Sepertimana kita tahu bahawa pesakit kencing manis banyak pantang dalam memilih makanan kan...

Terutamanya bila dah menjadi serious....Ini kerana jika tersilap je membuat pilihan dalam pemakanan akan menjadikan lagi teruk...apabila berlakunya sesuatu bencana..





Penjagaan diet bagi pesakit kencing manis sangat penting agar bacaan gula dalam darah sentiasa terkawal dan tidak menyebabkan penyakit kencing manis bertambah parah.

Makanan bagi pesakit kencing manis perlulah seimbang tau yang berzat  lagi. Makanan tu bukan yang jenis readymate...fastfood.Makanan yang mempunyai indeks glismik yang rendah dimana penghadaman karbohidrat serta penyerapan glukos dalam darah berlaku secara perlahan menjadikan tahap insulin dalam darah normal juga stabil.


JOM KITA TENGOK APA YANG DIKATAKAN MAKANAN YANG TERBAIK HARUS DIAMALKAN OLEH PESAKIT KENCING MANIS.

Makanan-makanan yang seharusnya diamalkan oleh pesakit kencing manis seperti :-

1/ Sumber protein.
Ayam kampung, ikan yang tidak gatal seperti ikan tenggiri, ikan merah, jenahak .Ini semua adalah sumber protein yang tinggi.Sekali sekala boleh lah makan telur ayam kampung sebanyak 2 biji sekali makan dalam seminggu sekali je tau

2/ Bijiran Penuh
Dimana ia adalah whole grain .Ini adalah sumber karbohidrat kompleks yang penuh khasiat dalam pemakanan. Sebagai contoh adalah beras perang, beras rebus, biji gandum perang, tepung gandum atta, tepung suji , spagettie, barli juga pulut hitam.

3/Buah-buahan...
Bukan semua buah-buahan boleh makan ya...bagi pesakit kencing manis...Hanya buah jambu batu, pear,anggur,delima , oren juga betik saja yang boleh dimakan...kerana kebanyakan buah lain yang tidak ada dalam ni adalah mengandungi banyak gula didalamnya.

4/ Kekacang
Kekacang boleh dimakan juga sepertimana kacang kuda, kacang tanah, kacang hijau , sayur kacang panjang dan buncis

5/ Sayur-sayuran
Ulam-ulaman yang sebaiknya diamalkan .Terutama kobis,brokoli,sawi, taugeh ,bayan,timun kangkung...peria ,kailan ,ulam raja ...semua sayur ni memang sesuai sekali dengan anda yang mengalami kencing manis.

6/ Minyak dan lemak
Diantara minyak dan lemak pula ialah minyak zaitun, minyak jagung,minyak sapi asli ,minyak sayuran ..

7/ Gula juga manisan
Gula perang , gula merah asli ,gula organik,gula kelapa boleh diambil sebagai gantian gula putih dan susu pekat.


8/ SUSU
Susu segar seperti susu lembu, susu kambing , susu tepung penuh krim ..boleh minum selang sekali dalam sehari..Kerana susu ni adalah sebagai gantian daripada susu pekat...

***Untuk pengetahuan pesakit kencing manis makanan no 6 , 7 ,8 boleh diambil dengan kuantity yang sederaha ya..cukuplah sekadar bagi tenaga yang perlu untuk tubuh badan anda..kerana badan memerlukan sumber mineral yang cukup ...



ADA TAK SUPPELEMNT YANG BOLEH DIAMBIL BAGI MENGAWAL GULA DALAM DARAH...

Sebenarnya ada supplement shaklee yang boleh mengawal gula dalam darah disamping 7 jenis makanan diatas...

VIVIX adalah supplement shaklee ...tonic merah yang diminati ramai..




VIVIX mempunyai 4 bahan yang terbaik...seperti diatas...itu sebab vivix mahal kan...itu kata mereka-mereka yang sihat...Bila dah sakit boleh kata murah je dariapda kos perubatan...

VIVIX mengandungi RESVERATROL yang bertindak membantu menurunkan sekaligus mengawal paras gula dalam darah agar berada pada tahap normal dan sihat. Jadi vivix memang sesuai sekali pada mereka yang menghidap kencing manis.

VIVIX membantu melambatkan penuaaan sel dan merupakan supplement anti-penuaan terbaik didunia.


Mari kita tengok ..
APA KATA MEREKA YANG PERNAH MENGHIDAP KENCING MANIS  ,BEROLEHKAN KESEMBUHAN BILA KONSISTEN MENGAMALKAN VIVIX..


TESTIMONY 1

 

TESTIMONY 2



TESTIMONY 3


TESTIMONY 4


TESTIMONY 5


Sekiranya anda telah disahkan sebagai pesakit kencing manis, lebih anda mendapatkan khidmat doc juga hospital..Amalkan ubat-ubatan yang doct bagi...disamping itu anda juga boleh amalkan #VIVIX untuk tambahan dalam membaik pulih kesihatan anda...

Anda boleh beli 1 botol...juga...
Harga sebotol adalah RM 475.00..saja ...
Dan anda boleh beli 2 botol terus kerana ia lebih menjimatkan tau....dapat FREE KEAHLIAN ,FREE POSTAGE...extra bonus ke account anda pada next monthnya...
Anda layak membeli sebarang supplemnt shaklee dengan potongan harga 15-20%...

Bagaimana untuk dapatknya...
Anda boleh hubungi kakina untuk membuat penghantaran serta ordr
Sila hubungi kakina sepertinya no yang tertera...



#PengedarShakleeBatucaveSelayanGombak
#Penghantranposdimanasaja
#CodkawasanyangberdekatanBatucaveSelayanGombak
#jomsihatbersamashaklees






Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This product is not intended to diagnose, treat,cure or prevent any disease.



*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Friday, June 23, 2017

PAHIT MANIS DI SMTP, MUAR DALAM KENANGAN

SMTP dikau tetap dalam kenangan...walaupon tak lama bersekolah di sana.Banyak memories yang tak dapat kakina lupakan...
KELAS 4T1 - rakan2 kakina seperti 

Barisan depan : Maya , Haslina ..J-Sham, Rahmat, Annuar 
Barisan tengah : Salbiah, Maarfoah , Rohaya , Norizan..Sabariah
Barisan belakang : Zulkrnien , Arif , Zahid ...

( sory sahabat , ramai yang kakina lupa nama )





Sebenarnya kan- SMTP ni adalah Sekolah Menengah Tun Perak , di Muar, Johor. Kakina pernah menuntut di sekolah tu selama 2 tahun saja .Iaitu pada tahun 1986-87, sewaktu tu di Tingkatan 4 dan 5 saja...Di sekolah ni pelbagai lapisan ada...anak-anak murid semua bukan dari kawasan yang berdekatan tau...Ada yang tinggal di asrama kerana dik jauh nak pergi ulang alik ke sekolah...

Walaupon selama 2 tahun macam-macam memories yang tak dapat dilupakan...Nak tau tak mengapa kakina pilih sekolah tu...sebenarnya kakina ni berjiwa seni, sastera...jadi sekolah ni lah pilihan hati...Jarak sekalah dengan rumah memang jauh tau...Demi ilmu kakina gagahkan juga...

Biasanya kalau time sekolah , kakina akan bangkit bangun seawal 5.30pagi..dan akan keluar rumah dalam 6.30am pagi kerana bus akan datang lebih kurang 15 selepas itu...Nak keluar rumah ke jalan besar pon jauh..terpaksa kayuh basikal keluar daripada kampung ke jalan besar.Basikal akan di simpan di rumah jiran tetangga yang secara kebtulan ada berdekatan jalan besar.

If tak der kelas tambahan atau sukan...kakina dan kawan-kawan akan pulang ke rumah lebih kurang 2.30ptg..begitulah setiap hari...TETAPI if ada aktiviti pasukan berseragam pada hari sabtu...bus sekolah tak ambil maka dari situ lah aktiviti naik basikal dari kampung pergi sekolah...Walaupon jauh berbasikal...hati tetap happy..tau...tak tau mengapa suka sangat pergi sekolah...masa ni hanya hidup pergi sekolah balik sekolah...tu je...keseronokan untuk enjoy memang tak fikir...hanya berfikir nak belajar walaupon sekolah tu jauh...

Dec 2015, kakina dapat gak jumpa sahabat-sahabat lama...Ni pon secara kebetulan balik kampung... Seronok rasanya dapat berjumpa walapon seketika...sebenarnya kampung kakina bukan muar lagi...jadi payah sikit nak menyinggah ke muar...Sekarang mak dah berpindah ke Batu pahat...masa terhad....

Masa ni kakina dapat jumpa sahabat-sahabat yang dari tingkatan 4 dan 5..seperti Maya, Habibah, Juwita, Pidah.Ina, Ani..Yang jejaka kebanyakkan memang kakina tak mengenalinya melainkan ZUL...



In sha allah tahun ni, kakina ingat nak singgah jumpa bertanyer khbar kawan-kawan yang lain...

Memories SMTP tetap dalam hati, walaupon kawan-kawan semua jauh di sana...
Moga2 kalian semua berada didalam keadaan yang sihat walafiat ya sahabat-sahabat ku sayang....

DIKAU LAH SAHABATKU KETIKA DI SEKOLAH SMPT...jua selamanya...

Thursday, June 22, 2017

BISKUT ARAB SEDAP DARI DAPUR KAKINA

Salam sejahtera sahabat sekalian...
Hari ni kakina nak share resipi lagi..boleh tak...
Sebenarnya kakina memang  suka sangat share resipi pada semua ...selain kita buat , boleh gak sedekahkan resipi untuk sahabat-sahabat untuk dibuat bila-bila masa je...sebab resipi ni sangat mudah tau...janji bahan-bahan ada dirumah...

Yang paling bestnya sangat menjimatkan tau...




BISKUT ARAB - BY KAKINA


Mudah nampak sangat mudah.TETAPI kalau dah #M tu kakina tak dapat tolong ler...
Kena lah cari #R itu yang terbaik untuk anda...
Jom kita layan jap blog kakina ya...Kita tengok resipi ni ya...


BISKUT ARAB - DARI DAPUR KECIL KAKINA

Bahan-bahannya :-

1 Kilo Tepung Gandum
500 Grm Minyak Sapi
1 Cawan Gula Halus
1/2 Cawan Tepung susu
warna mengikut suka...



Cara Penyediannya :-

- Campur semua bahan dan gaul sampai rata.
- Bahagikan kepada 3 colour lebih menarik dan gaul lagi sehingga warna tu sekat
- Cubit sedikit doh secara sama rata dari 3 warna doh dan uli sehingga menjadi bulat pada saiz yang agak-agak muat ke dalam paper cup
- Bakar selama 15-20 minit pada suhu 150 °C. Angkat dan sejukkan.
  Golek kuih bersama gula kastor dan masukkan ke dalam paper cup.









Tadaa!!!! 
Siap sudah....Mudah je kan...anak-anak kecil pon boleh buat kuih ni...
Memang sedap sekali....MAI lah cuba ...



Pada yang berminat nak cuba silakan...
Kakina halal kan resipi ni....rajin-rajin lah ya buat...seronok sebenarnya bila dah start buat kuih...
Cuba jangan tak cuba ya sayang-sayang...

Untuk pengetahuan semua, kakina ada juga menjual supplement shaklee ya
If ada yang berminat boleh wssp kakina terus  017 2785151


#PengedarShakleeBatucaveSelayanGombak
#Penghantranposdimanasaja
#CodkawasanyangberdekatanBatucaveSelayanGombak
#jomsihatbersamashaklees
#StarGazerblog


****next artikel nanti kakina share lagi pelbagai resipi...